Fit worden? Het geheim: Werk hard en wees obsessief!

Fit worden? Werk Hard en Wees Obsessief

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een verschijnsel dat ik vaak zie langskomen. Fit worden. Het is een verschijnsel waar mensen vaak willen grijpen naar half werk om hun doel te bereiken, een manier die uiteindelijk tot teleurstellingen zal leiden. Wil jij weten hoe jij het lichaam krijgt van een baas of een schoonheid?

fit worden

In dit artikel leer je:

 • check
  Hoe je fit wordt
 • check
  Hoe ik het doe
 • check
  Waar het mis gaat

Leestijd: 3 minuten

More...


Waarschuwing

In dit artikel schrijf ik zonder filter. Dit zal sommige lezers afschrikken, waarvoor ik mijn excuses op voorhand aanbied. Ik respecteer ieders niveau en wensen. Sommige lezers zullen hun motivatie voelen stijgen en dat is precies de bedoeling van dit artikel. Geen zachte woorden, maar realiteit.

Het gesprek dat ik had

Enkele dagen geleden was ik weer in de sportschool, ditmaal in een andere school dan normaal voor een noodzakelijke enkele keer. Ik liep de school binnen, een supermooie: alles nieuw, lekker ruim, mooie zalen voor groepslessen en een sauna. Sauna is voor mij echt een must.Ik loop naar de balie, zie de vrouw die daar de boel op orde houdt. Een aardige vrouw van 39 jaar. We raken aan de praat en ik vertel haar over mijn ambities met betrekking tot fitness en hoe ik daar van plan ben te komen. Eén van die onderdelen is om er in ieder geval zelf super fit uit te zien, want niemand gaat natuurlijk je adviezen geloven als je zelf niet fit bent.

Men wil weten hoe ik het doe

Om eerlijk te zijn was de vrouw achter de balie niet de fitste, maar het kon ermee door. Ze had een stereotype Nederlands figuur. Onvermijdelijk kwam de vraag: “Maar hoe doe jij dat dan? Ik zou dat ook wel willen! Vertel jij mij nou is wat ik moet doen om er fit uit te zien?”

Ik stak mijn verhaal af. Ik vertelde haar dat ik op dit moment als doel had om naar een vetpercentage te gaan van 10%. Nu zit ik rond de 15%. Ik realiseer me dat dit een prima percentage voor de meeste mensen is, maar ik heb een doel voor ogen.

Om dit doel te bereiken pas ik verschillende dingen toe. Iets dat voor mij ontzettend goed werkt om vet te verbranden zonder spiermassa te verliezen.

Je eetgewoonten

Eén ervan is dat ik nét in een calorieën tekort zit. Mijn dagelijkse behoefte aan calorieën zit rond de 3000, nu zit ik er 300 tot 500 onder, zodat ik net iets minder binnenkrijg dan ik ‘eigenlijk zou moeten hebben’.

Een ander is dat ik nu zo min mogelijk koolhydraten binnen wil krijgen. Suiker en al het gerelateerde hieraan heb ik sowieso al uit mijn dieet geschrapt (Lees hier waarom).  Pasta, brood en aardappelen zie ik ook niet meer terug.

Daarnaast doe ik ook aan vasten voor bepaalde tijden of perioden. Dit zorgt er dus voor dat ik vrij strikte tijden heb waarop ik eet en wat ik eet.


Lees meer:

 • Lees hier meer over vasten en hoe makkelijk dat eigenlijk is

Fit worden vraagt soms wat opofferingen

Goed, inmiddels stond de vrouw met klapperende oren achter de balie en begon ik, zoals ik dat gewend ben, tegenargumenten te krijgen of op zijn minst vragen met een soort sarcastische toon. De tegenargumenten zijn mij al bekend, want het waren dezelfde dingen die ik mij in het verleden afvroeg.

Ik had de antwoorden netjes paraat en de discussie in de meest positieve zin van het woord werd door de vrouw afgerond met: “Ja hallo, jij gaat wel heel erg ver en ik vind pasta zo lekker, daar ga ik écht geen afstand van doen! En het is ook zo lastig thuis, ik heb een man en twee kinderen en die houden van snoepen en ik vind chocolade ijs zo lekker!”

fit worden

Het was mijn beurt om met klapperende oren aan de andere kant van de balie te staan. Als dat punt aanbreekt, ga ik eigenlijk ook niet meer verder met praten over fitness en voeding. Vervolgens werd het Eurovisiesongfestival door de vrouw er in geslingerd, maar toen moest ik snel verder met mijn work out…

Waar het mis gaat

fit worden

Het is een typisch voorbeeld; mensen ‘willen’ wel, maar willen er niets voor hoeven doen of laten. Ze willen met zo min mogelijk inspanning het maximale resultaat. De werkelijkheid is dat dit zo gewoon niet werkt. Als het makkelijk zou zijn, dan zou elke man een sixpack hebben en elke vrouw een squat kont met een platte buik. Hoe vaak zie je ze op straat? Weinig, omdat mensen over het algemeen of niet de moeite willen doen of denken dat het makkelijk is voor anderen, maar het ‘hun gewoon niet lukt’.

Hoe ik het doe

Wil jij je levensstijl niet aanpassen? Dan blijf je zoals je bent. Wil je wel je levensstijl aanpassen? Dan zal je resultaten gaan zien. Maak je er een obsessie van? Dan gaat het keihard. Om een voorbeeld te geven doe ik het volgende:

 • Ik sport 4 tot 5 dagen in de week;
 • Dit bestaat uit krachttraining en lichte cardio;
 • Mijn voeding heb ik uitgemeten en uitgebalanceerd;
 • Ik eet op bepaalde tijden op de dag;
 • Ook beperk ik pasta, brood, aardappelen en suiker tot een minimum;
 • En mijn alcoholinname heb ik drastisch verlaagd.

Bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat ik in 5 maanden van 25% naar 15% vet ben gegaan. 

Ruil het één voor het ander in

Ik lever op een aantal gebieden in om een stuk levensgeluk ervoor terug te krijgen. Ik ga bijvoorbeeld heel graag uit, daarom drink ik nu meestal water tijdens het uitgaan. Soms drink ik alcohol, maar dan plan ik dat in. Ik ben na een goede dranksessie de volgende dag niets waard. Ik heb eens in de zoveel tijd een ‘cheat day’.


Lees meer:

 • Dat je best een keer per week mag snoepen en je favoriete eten mag eten

Obsessief of toewijding?

De mensen om mij heen noemen mij obsessief en ik ben er trots op. Ik sta achter wat ik doe. Obsessie zorgt ervoor dat ik alle ins en outs te weten komen waarom iets werkt of niet en waarom het bij mij werkt. Eén dag sporten in de week is niet genoeg, zeker niet als je je voeding niet aanpast. Pas je je voeding aan en ga je drie keer per week naar de fitness, dan zal jij binnen nu en een jaar een ontzettend goed lichaam hebben. Duurt een jaar je te lang? Het spijt me, het is de realiteit.

fit worden
Luuk

Al op vroege leeftijd is Luuk geboeid door sport. Zijn pad verliep van voetbal tot roeien en van motorcross tot fitness. Gedurende dit pad is Luuk erachter gekomen dat er veel informatie op het internet beschikbaar is dat mensen verward. Deze verwarring staat mensen in de weg om hun eigen doelen te behalen en dat moet maar eens afgelopen zijn. Met heldere woorden en een nuchtere houding, helpt hij jou je doelen te bereiken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: