Echt succes: De beste 11 tips die jij ooit hebt gekregen.

Echt succes: De beste 11 tips die jij ooit hebt gekregen.

Je bent waarschijnlijk op dit artikel gestuit, omdat je echt succes wil hebben. Wellicht heb je een voornemen gesteld om naar de sportschool te gaan, ben je vorige week twee keer geweest maar is het er deze week niet van gekomen om welke reden dan ook. Je baalt omdat je wéér niet hebt volgehouden om jouw voornemen waar te maken.

echt succes

In dit artikel leer je:

  • check
    Hoe je echt succes krijgt in alles wat je doet
  • check
    Wat je traint om dit succes te behalen
  • check
    Een trucje voor je hoofd om het wat makkelijker te maken

Leestijd: 4 minuten

More...


Echt succes

Al enige tijd werk ik als fitnessinstructeur in een topsegment fitnessclub. Hierbij spreek ik dagelijks mensen die ik begeleid in het fitter en gezonder worden. Dit zijn mensen van allerlei beroepen: Verpleegsters, vrachtwagenchauffeurs, consultants, accountants en boeren. 

Wat ze gemeen hebben is dat ze ALLEMAAL mensen zijn en ALLEMAAL lijden ze onder een bepaalde invloed die heel normaal is in onze maatschappij, maar voor onszelf eigenlijk helemaal niet zo goed is. 

Het is nu belangrijker dan ooit om vraagtekens te zetten bij alles dat je doet in je leven en dan in dit geval met name over hoe jij met je gezondheid omgaat.

De 11 tips voor echt succes

Om tot echt succes te komen, ga ik nu 11 tips met je doorlopen. Dit zijn de meest essentiële stappen waarmee je rekening houdt om je doelen te behalen.


Tip 1: Wees eerlijk naar jezelf

Je staat voor die spiegel en je hebt een dikke buik. Misschien flubbert je arm een beetje en krijg je een onderkin. Je bent ongelukkig en je weet niet precies wat je moet doen. Dit zijn mooie signalen om iets aan jezelf te doen. Zie onder ogen dat er iets moet gebeuren om je leven zoals die nu is te veranderen. Wil je echt succes? Vind jij dat jij door kan gaan op de manier waarop je dat doet? Wees eerlijk naar jezelf. Laat je excuses waarom je iets niet kan achterwege.

echt succes

2: Heb geduld

Van de week kwam er een meisje ontmoedigd naar me toe die zei dat het afvallen niet lukte. Ze was net op de weegschaal gegaan voor een complete doormeting waarbij je ook je vetpercentage kan zien. De laatste meting die ze had gedaan was een week geleden en daarvoor was het weer een week geleden en daarvoor weer.

echt succes

Dit zijn te kleine stappen om jezelf te meten. Ten eerste omdat het proces van afvallen en fit worden langzaam gaat en ten tweede omdat je eigenlijk alleen maar ontmoedigd kan raken als je het kleine verschil ziet, ondanks dat je hard je best doet. Wanneer jij het besluit hebt gemaakt om af te vallen en fit te worden, kan je niet verwachten dat dit proces snel gaat verlopen.


3: Laat de health magazines liggen

Het beste voor echt succes is om alle health magazines tijdelijk even te laten liggen. Ondanks goede bedoelingen van de magazines (als die er zijn naast gewoon geld verdienen) heb je niet een sixpack binnen 3 weken en verander je jezelf niet in 6 weken tot in een Hugh Jackman of een Doutzen Kroes. Ten eerste staan er mannen of vrouwen in die superfit zijn en ten tweede zijn de foto's vaak ook nog eens gephotoshopt zodat je de accenten beter ziet. Er worden veel dingen in gezegd die niet onwaar zijn, maar wel onrealistisch en onvolledig. 

echt succes

Wees waakzaam voor boodschappen zoals: "Krijg een sixpack in 2 weken" of "Raak 10 kilo kwijt in een week". Dit zijn onrealistische doelen. Fit worden is een proces dat lifestyle-verandering met zich meebrengt en dat doe je niet in 2 weken.


4: Stop met vergelijken

echt succes

In het verlengde van het voorgaande vraag ik je om te stoppen met vergelijken. Met het vergelijken van jezelf met je slanke buurvrouw die de aandacht van de mannen trekt. Of die suave gespierde gozer die bij je in de klas of op werk populair is. Met het vergelijken van mensen bijvoorbeeld uit de health magazines die keihard hebben gewerkt om te komen waar ze zijn. Dit is een proces. Een proces waar jij misschien nog helemaal geen stappen in hebt gezet. Echt succes komt je niet aanwaaien. Start nu!

Klik hier om meer te weten over mijn coaching programma's. In deze coaching help ik jou om op gang te komen met je doelen en help ik je ze bij te houden.


5: Laat perfectionisme los

In de sportschool waar ik werk hoor ik regelmatig: "Het is alles of niets". Dit houdt in dat mensen óf 5 dagen per week naar de sportschool gaan óf helemaal niet gaan, omdat ze bijvoorbeeld 1 dag niet zijn geweest en dan denken dat het een vergeefse week is.

echt succes

Daarnaast is dit ook in lijn met jezelf vergelijken met anderen. Dit heeft geen zin. De enige manier om te komen waar jij wil komen is ervoor te werken. Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is. Heb jij jezelf ten opzichte van gisteren verbeterd? 


6: Jouw 'normaal' is niet normaal

echt succes

Om af te vallen gaat men op dieet. Deze mensen vallen af, boeken goed resultaat en zijn dan op het gewicht waar ze op willen zijn. 

Vervolgens komen ze na een tijd met de boodschap: "Hee, nu ben ik wéér aangekomen!" 

Als je op dieet bent, is het niet de bedoeling dat het dan klaar is en dat je daarna niet meer op je eten hoeft te letten.

De reden dat je moest afvallen is omdat je 'normale' eten ervoor zorgde dat je aankwam. Als je dan op dieet gaat, ga je de goede kant op. Je kan alleen niet verwachten dat je, wanneer je weer normaal gaat eten, op gewicht blijft. Jouw 'normale' eten maakt je namelijk zwaar. De conclusie is makkelijk: Je dieet is je normale manier van eten

Je lichaam is zo gebouwd dat het alleen dát van het dieet nodig heeft. Al die cheesecakes, broodjes kroketten, instant noodles zijn erg lekker, het is alleen niet normaal.


7: Echt succes komt langzaam

Veel mensen en vooral vrouwen hebben in hun tocht om af te vallen en fit te worden last van het jojo effect. Het jojo effect houdt in dat je snel even gaat knallen met afvallen, lekker zakt met je gewicht, maar na het dieet weer vrij snel terug komt naar je oude gewicht.

Vaak doen mensen een crashdieet, vooral vrouwen doen dit. Het internet vertelt dat je hierdoor in een week 5 kilo kan afvallen door op een dieet gaat zitten waarin je je lichaam ineens heel weinig te eten geeft. 

Het kan inderdaad zo zijn dat mensen 5 kilo afvallen. Het punt is meer wat erna komt. Ten eerste zal je een langdurige levensstijl-verandering moeten implementeren en ten tweede, je lichaam schrikt er van dat jij ineens veel minder eet. Ineens denkt je lichaam dat eten schaars is en wat moet het dan doen? Zo snel mogelijk wat weer in het vet opslaan zodat we veilig zijn voor de volgende keer dat dit gebeurd. Wij zijn net als dieren organismen die willen en moeten overleven. Ons lichaam is dus zo gebouwd dat het overtollig energie opslaat om het later te gebruiken in tijden van schaarse. Wij mensen leven nu zo luxe, dat die schaarste niet meer voorkomt.

Succes met afvallen komt in dit geval via een lang proces. In ieder geval langer dan een week. Je zal bepaalde gewoonten moet afleren en nieuwe gewoonten moeten aanleren voor BLIJVEND resultaat. Zoals na je avondeten rond 18.00u of 19.00u NIETS meer eten en alleen water drinken. Pasta, brood en aardappelen niet meer eten, niet meer snoepen en nieuwe recepten opzoeken die koolhydraat arm zijn.

echt succes

Echt succes met gespierder worden net zo. Het is een traag proces en daar kan je de kantjes niet vanaf lopen.


8: Leer luisteren naar je lichaam

Dit kan twee kanten op.

Óf je gaat helemaal niet naar de sportschool, je hangt op de bank, eet slecht en je merkt dat je vaak in je leven ziek bent. Je merkt dat je dat kleine stukje fietsen amper aan kan en je komt die trap buiten adem op.

echt succes

Het kan ook zo zijn dat jij juist de sportverslaafde bent. Je kan niet meer zonder de sportschool, omdat je dan bang bent om je gains te verliezen. Je schouder doet pijn en je negeert het volledig.

Dat persoonlijke bankdruk record moet en zal door jou vandaag verbroken worden.

Het resultaat? Je hebt je record niet verbeterd want je schouder deed pijn. 

Nu doet je schouder nóg meer pijn, heb je jezelf geblesseerd en nu mag je van de fysiotherapeut 3 weken niet meer bankdrukken.

Leer luisteren naar je lichaam. Het vertelt je veel over hoe het zich voelt. Wees er lief voor.


9: Train de belangrijkste spier

In de reis tot het fitter worden, zien veel mensen het belangrijkste over het hoofd. Het trainen van je hersenen! Oftewel: Werken aan je discipline. Wat ik geregeld hoor op de sportschool waar ik werk is: "Ik heb geen motivatie om te gaan" of "Ik heb soms echt geen zin". Als je in die mindset zit, wens ik je veel succes met het behalen van je doelen. In dat geval ga jij NIETS bereiken. 

echt succes
Ga stap voor stap te werk

Train die discipline! Geef jezelf niet de kans om niet te gaan. Ga stap voor stap te werk en zie nog even niet voor je hoe je zwetend in die sportschool staat te zwoegen (vaak valt dit namelijk wel mee en heb je het in je hoofd groter gemaakt).

Ben je thuis? Denk dan even niet aan de sportschool, maar kom eerst even van die bank af. Ben je van die bank af? Trek dan gewoon eerst even je sportkleren aan. Heb je je sportkleren aan? Zet dan een voet buiten de deur richting je fiets of hoe je ook naar de sportschool wil gaan. Ben je onderweg? Zet dan even je favoriete muziek op. Kom je bij de sportschool binnen? Zet je spullen in de kleedkamer en ga eerst even opwarmen op een crosstrainer. 

Hè! Kijk nou! Je staat ineens te sporten! 

Ga stap voor stap te werk.

Natuurlijk heb je van die dagen dat het even niet lekker gaat. Ik heb ook weleens een dag geen zin. Ik heb ook weleens dagen dat ik met moeite door die sportschool slenter om mijn oefeningen af te maken. Natuurlijk ben ik ook weleens moe.

Toch blijf ik gaan. Je lichaam en geest kan meer aan dan jij denkt.


10: Wees leergierig

echt succes

Wil je afvallen? Neem niet het eerste de beste advies aan van Jan van der Bierbuik die naast je zit op kantoor. Mocht er een advies komen, ga kijken op internet of het waar is of niet. Ben je op zoek naar gezonde recepten? Ga op zoek naar goede recepten en probeer het uit. Wil je graag weten hoe je een bepaalde spier of beweging traint? Zoek het op op internet en probeer het uit. 

Denk je al dat je alles al weet over fitness en voeding omdat je dat cursusje voedingsconsulent hebt gedaan? Ga kijken op het internet of jouw kennis nog steeds valide is.


11: Schakel hulp in

Veel mensen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen met afvallen en fit worden. Het internet staat vol met allerlei tips, trucs, hacks en hints die verdeeld zijn en vaak ook niet eens waar. Geen wonder dat jij door de bomen het bos niet meer ziet, niet zeker weet of de methode die je wil proberen gaat werken en je hierdoor motivatie verliest en gewoon weer blijft sukkelen waar je al die tijd al hebt gezeten.

De oplossing is een coach of mentor inschakelen. Afvallen en fit worden is eigenlijk niet alleen een kwestie van minder eten en sporten. Zwart-wit gezien wel, maar het doen blijkt voor de meeste mensen niet zo simpel. Daarom is iemand essentieel die jou helpt op gang te komen, te motiveren en je in de juiste mindset te krijgen.

Kan jij ook een stok achter de deur gebruiken?
Verdiep je in onze Coaching mogelijkheden!


Klik op de knop hieronder om naar de pagina te gaan waar onze coachingsmogelijkheden worden weergegeven

Luuk

Al op vroege leeftijd is Luuk geboeid door sport. Zijn pad verliep van voetbal tot roeien en van motorcross tot fitness. Gedurende dit pad is Luuk erachter gekomen dat er veel informatie op het internet beschikbaar is dat mensen verward. Deze verwarring staat mensen in de weg om hun eigen doelen te behalen en dat moet maar eens afgelopen zijn. Met heldere woorden en een nuchtere houding, helpt hij jou je doelen te bereiken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: