Alcohol!? Denk twee keer na voordat je dat biertje pakt

Alcohol!? Denk twee keer na voordat je dat biertje pakt

Alcohol is niet weg te denken uit onze samenleving. Het is onderdeel geworden van onze algemene sociale dynamiek en tegenwoordig is het zelfs raar als je een keer niet drinkt met stappen of bij een vrijdagmiddagborrel. Alcohol werkt ontspannend en bevrijdend en dus hebben de meeste mensen dan minder moeite met sociale interacties. Dat maakt het een fijn genotsmiddel om naar te grijpen.

alcohol

Dit kan het soms ook wat moeilijk maken om nee te zeggen als je sociale omgeving zo snel mogelijk naar de pils graait en jou er één of twee in je handen drukt.

In dit artikel leer je:

 • check
  Wat alcohol is (vergif)
 • check
  Wat alcohol met je doet
 • check
  Hoe het van invloed is op je sportprestaties
 • check
  Een manier om ervan af te komen

Leestijd: 4 minuten

More...


Alcohol

Dat alcohol slecht voor je is, weet iedereen. De porseleinen bus heeft iedereen weleens gereden. Mensen worden alcoholist omdat ze verslaafd raken aan het verdovende effect dat het heeft. De korte termijn gevolgen kent ook iedereen en dat is een kater; hoofdpijn, geen eten door je strot krijgen...je kent het wel 😉

Wat bij mij trouwens helpt in dat geval is de gedachte aan de volgende dag. Wil ik brak opstaan met een kater en onproductief zijn en dus een dag 'verliezen'? Of denk ik aan een lichtelijk slaaptekort, maar wel productief kunnen zijn, niet hoeven te herstellen van vergif en dingen kunnen doen. Die gedachte sterkt mijn discipline als een huis.


Een gevolg in het algemeen

alcohol

Een gevolg op de langere termijn is bijvoorbeeld dat je je lever naar de 'T' helpt, je kan hersenbeschadiging oplopen, je kan hart- en vaatziekten krijgen en je seksuele prestaties als man dalen enorm (whiskey dick).

Als vrouw trouwens ook. Denk aan geen orgasme kunnen krijgen of verstoorde hormoonhuishouding op de lange termijn. Je mag niet voor niets drinken als je bijvoorbeeld zwanger bent.


Het gevolg op je sportprestaties

Een ander gevolg is dat je sportprestaties drastisch verlagen en hier zoom ik op in.

Ik ga even wetenschappelijk beginnen. Dit doe ik met het uitleggen van alcohol.

Alcohol of Ethyl Alcohol of Ethanol is dus wat er in je alcoholische drankjes zit. Ik blijf voor deze blog bij de benaming Alcohol. Alcohol is dus giftig en daarom voel jij je altijd zo waardeloos na een avond veel drinken.

Naast het feit dat je motoriek achteruit gaat en je seksuele prestaties, heeft het een negatief effect op het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

Nu zal een keer goed stappen en drinken geen groot probleem vormen. Binnenkort sta ik op een festival en je dacht toch niet dat ik het bij water hield 😉

Als je echter ‘alcoholist’ bent of je drinkt meerdere dagen per week, dan kan je er van uit gaan dat dit je testosteron-niveau omlaag brengt.


Hoe alcohol het testosteron verlaagd

 • 1
  De omzetting van alcohol verlaagd de hoeveelheid NAD+. NAD+, of voor de woordpuzzeladdicts ‘nicotinamideadeninedinucleotide’, is een co-enzym dat zich in levende cellen bevind. Dit enzym is onder andere nodig voor de aanmaak (synthese) van testosteron. De aanmaak van testosteron wordt dus bij het drinken van alcohol gehinderd.

Even wat extra leesvoer. Hier werd aangetoond dat de testikels van ratten met de helft krompen na hen op regelmatige basis alcohol te hebben gegeven.


Hoeveel alcohol je mag nemen zonder een al te groot effect

Dit onderzoek toont aan dat een bepaalde hoeveelheid, dat gelijk staat aan ongeveer anderhalf glas wijn, leidt tot een afname in het testosteron-niveau van 7%.

Bier!

En een ‘fijn’ weetje over bier: de meeste hop dat gebruikt wordt om bier te maken, bevat 8-Prenylnaringenin. Dit is het meest oestrogene dat er bestaat!  Hier wat meer over het weetje. Daarnaast zit er in hop ook xanthohumol en dit blokkeert het effect van het mannelijke hormoon testosteron.


Wil je graag van de alcohol afblijven?

Wanneer je van de alcohol af wil blijven, is dit vaak makkelijker zomaar gezegd dan zomaar gedaan. Zelf durf ik te zeggen dat er heel veel mensen verslaafd zijn aan alcohol, oftewel, veel mensen zijn een alcoholist. 

Bij een alcoholist denkt men vaak aan André Hazes die bekend stond om zijn kratje bier per dag als medicijn. Maar in feite ben je alcoholist als je elke avond een halve of hele fles wijn wegdrinkt met je partner of alleen. Ook al vind je zelf dat je geen alcoholist bent.

Om deze uitdaging met je aan te gaan: Probeer eens een maand zonder alcohol te leven. Kan jij dat?

Wil je meer weten over de drang naar alcohol of iedere vorm van verslaving? Lees dan het boek De Verslaving Voorbij van Jan Geurtz

Klik op één van de links hieronder.

Hardcover

Ebook


Conclusie

Ben jij een bourgondische vrolijkert, die niet terugdeinst van een bierbuik, lekker drinkt en niet al te veel zorgen erover maakt, doe je ding en wees bewust van de risico’s naast dat je manboobs krijgt.

Ben jij een persoon die fit wil zijn, in een goede lichamelijke conditie, wil afslanken en, vooral voor de mannen, een hoge(re) seksuele drive hebben? Neem dan je alcoholgebruik even grondig onder de loep.


Bronnen

Luuk

Al op vroege leeftijd is Luuk geboeid door sport. Zijn pad verliep van voetbal tot roeien en van motorcross tot fitness. Gedurende dit pad is Luuk erachter gekomen dat er veel informatie op het internet beschikbaar is dat mensen verward. Deze verwarring staat mensen in de weg om hun eigen doelen te behalen en dat moet maar eens afgelopen zijn. Met heldere woorden en een nuchtere houding, helpt hij jou je doelen te bereiken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: